LOCURI JAZZUP PARTY

Piața Ovidiu

Piața Ovidiu
Previous
Next

Piața Ovidiu este cel mai reprezentativ loc din Constanța. Aceasta are în prezent aceeași configurare ca în anul 1921, atunci când a avut loc ultima sistematizare a orașului. Tot în același an, statuia lui Ovidius Publius Naso a fost amplasată în locul de astăzi, cu fața către mare. 

Piața Ovidiu a luat ființă odată cu întemeierea Constanței moderne, după 1878. A dobândit acest nume în 1947, după ce fusese numită mai mult de jumătate de secol Piața Independenței – în amintirea luptelor care au redat Dobrogea Regatului României. Statuia din bronz a poetului Ovidiu a fost concepută de sculptorul italian Ettore Ferrari, fiind amplasată în 1887 pe un soclu de 4 metri și reprezentând cel mai vechi monument al pieței. Aici, în piață, se întâlneau locuitori de nații diferite, în cel mai vechi oraș din România.

Momentul ridicării statuii lui Ovidiu la Constanța a avut loc în data de 18 august 1887 și a strâns multe persoane importante ale României sfârșitului de secol XIX. La eveniment au participat Remus N. Opreanu, primul prefect al județului și cel care a avut inițiativa ridicării statuii, D.A. Sturdza, prim-ministrul României și ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, primarul orașului Constanța, Mihail Koiciu, şi Parthenie, episcopul Dunării de Jos.

În anul 1940, statuia a fost reabilitată, adăugându-se pe soclu o inscripție realizată de sculptorul pietrar Antonio Rutta, cu versurile poetului.

CULTART PROJECT

Asociația CultArt
Drumul Taberei, nr. 39, sector 6
061359 București
C.U.I: 37617570
telefon: +40 728 30 06 00
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociatia Culturala Cultart